eXtra XY

eXtra XY gaat over leven met Klinefeltersyndroom. Mannen met dit syndroom hebben een extra vrouwelijk geslachtschromosoom, een extra X-chromosoom. Waar mannen normaal gesproeken een X- en een Y-chromosoom hebben, hebben Klinefelters XXY. Mannen met het Klinefeltersyndroom zijn vrijwel altijd onvruchtbaar, en ze maken te weinig manlijke hormonen aan. Sommige Klinefelters hebben een vertraagde ontwikkeling, maar de meeste doen qua intelligentie niet onder voor mannen met een normaal chromosomenpatroon.
Dit boek geeft een antwoord op de vraag wat de diagnose inhoudt en wat het betekent om met Klinefeltersyndroom te leven. Het geeft gedetailleerde medische informatie en een overzicht van de mogelijke behandelingen. Daarnaast zijn tal van verhalen opgenomen van Klinefelters zelf, van hun ouders en hun partners. eXtra XY is een boek voor iedereen die te maken heeft met het Klinefeltersyndroom; jongens en mannen die het betreft, hun familieleden, maar ook artsen, verloskundigen, genetisch adviseurs en docenten.

NBD|Biblion recensie
Mannen met het syndroom van Klinefelter (genoemd naar de Amerikaanse arts die het in 1942 beschreef) hebben niet, zoals normaal, een X- en een Y- geslachtschromosoom, maar een extra X-chromosoom. Daardoor zijn ze vrijwel altijd onvruchtbaar en maken ze te weinig mannelijke hormonen aan. Het komt bij gemiddeld een op de 700 mannen voor; in Nederland zijn er ongeveer 15.000. Dit boek geeft een allround-overzicht met nadruk op wat het betekent om met dit syndroom te moeten leven. Het is populair-wetenschappelijk in de beste zin van het woord, met een levendige afwisseling van theorie, gedetailleerde uiteenzettingen over de grote variatie in verschijningsvorm en ernst, en fragmenten van verhalen van patiënten en mensen in hun omgeving. Een verklarende woordenlijst, een dankwoord waaruit blijkt dat diverse erkende deskundigen meegewerkt hebben, literatuurlijst en ‘nuttige adressen’ bevestigen dat dit een serieus en nuttig boek is.

Terug naar Publicaties

Tags:

Gerelateerd

Een extra X-chromosoom

Een extra X-chromosoom plús PDD-NOS