Gebruik de tags in de linkerkolom om artikelen op onderwerp te selecteren

‘Pure maffia is het’

september 2013

Over de ‘ont-democratisering’ van Bulgarije.

In De Groene Amsterdammer, 12 september 2013

De familie van de dode heeft een formidabele plek uitgezocht: vanaf het grasveld in het pittoreske dorpje Arbanassi, heb je een majestueus zicht op het dal waar de stad Veliko Tarnovo zich uitspreidt. De dode heeft boeiende buren. Aan de linkerkant ligt de voormalige residentie van communistisch dictator Todor Zjivkov, nu een hotel met de patserige naam Arbanassi Palace. Rechts een schattig klein klooster. Een metershoog hek spant zich om het grasveld. In de tuin van het klooster wiedt een tuinman onkruid. Op de vraag over een ingang naar de graftombe, schudt hij zijn hoofd. ‘Er is een klein poortje, maar de sleutel daarvan heeft zijn vrouw. En die zit in Amerika.’ De man grinnikt. ‘Hij ligt er eenzaam en verlaten.’ Lees meer »

Bulgarije lijkt zich meer af te keren van de Europese Unie

september 2013

In het Vlaamse tijdschrift MO*

Weg van de EU

Ondanks de pro-Europese demonstraties van de afgelopen maanden, lijkt Bulgarije zich meer en meer af te wenden van Europa.

Duizenden Bulgaren demonstreerden afgelopen juli in de straten van Sofia.  Met leuzen als ‘Politici – mafia’ en  ‘Alsjeblieft help ons, Europa’ ageerden ze tegen de  regering van Plamen Oresjarski en diens vermeende banden met oligarchen en de georganiseerde misdaad. De leuzen vertelden eveneens wat de demonstranten verwachtten van de Europese Unie: die moet helpen.
Lees het hier

Europa kan zijn grootste minderheid niet beschermen

april 2012

In MO* Magazine april 2012

Deze maand bekijkt de Europese Commissie strategieën van alle lidstaten om de penibele situatie van Europese Roma te verbeteren. Het werd tijd, want het gaat bar slecht met de grootste minderheid van Europa. MO* dook in de materie en reconstrueerde meer dan tien jaar falend Europees beleid. ‘We doen wat we kunnen’, zegt de Commissie. ‘Ze willen niet’, menen Roma-activisten. Lees meer »

Bulgarije heeft Roma hard nodig

januari 2012

DePers 20-1-2012

Bulgarije dreigt leeg te lopen. Maar wie betaalt straks de kosten voor de groeiende groep ouderen? Lees meer »

Какво ù става на Холандия

november 2011

28 kапитал 29 октомври – 4 ноември 2011 г.  (Линк за статия в Капитал тук)

Някогашната така либерална
държава проявява все по-често
признаци на ксенофобия и
нетолерантност. Причините?
Страх и несигурност

Хелен Коойман* Lees meer »

Bang Nederland

november 2011

Nederland lijkt veranderd te zijn van een liberaal land naar een xenofobe, intolerantie natie. De redenen? Angst en onzekerheid onder de bevolking plus politici die daar gretig misbruik van maken.

Auteur: Hellen Kooijman

Voor de Bulgaarse versie op de website van Capital, klik hier

(Dit artikel verscheen in vertaling van Sonnimir Pantschevski op 28-10-2011 in de Bulgaarse krant Kapital – zie www.capital.bg. Voor de PDF van dit artikel in het Bulgaars zie de Bulgaarse tag op deze website)

Onlangs was er weer eens een aanvaring in de Nederlandse politieke arena. Minister-president Mark Rutte wees de PVV (Partij voor de Vrijheid) van Geert Wilders op een opmerking die een PVV-parlementarier had gemaakt over de premier van Turkije, Recep Erdogan. Dat zou een ‘islamitische aap’ zijn. “Dat is een totaal bizarre en te verwerpen uitspraak”, aldus Rutte. De PVV verweerde zich met de opmerking dat dit niet gezegd was, maar dat het ging om het gezegde: ‘Nu komt de islamitische aap uit de mouw en hij heet Edrogan’.

Er is wat veranderd in Nederland. Het land dat bekend stond om zijn tolerantie en liberale sofdrugsbeleid, het land ook dat enthousiast aan de wieg stond van de Europese Unie… dat land lijkt te zijn verdwenen. Anno 2011 worden steeds meer coffeeshops gesloten, worden vluchtelingen nauwelijks meer toegelaten en waait er een nationalistische en anti-Europese wind.

‘Wat is er aan de hand met Nederland’ vraagt zich de rest van de wereld af. Veel EU-lidstaten kijken met schuine ogen naar het land dat voorheen zo liberaal leek, maar waar nu een nationalistische anti-Europese wind lijkt te waaien. De Poolse media vroegen zich deze zomer massaal af hoe het toch komt dat het eens zo gastvrije Nederland de Poolse werknemers afschildert als dronkenlappen en wegmisbruikers. Maar ook Roemenie en Bulgarije kijken sinds de Nederlandse blokkade van hun toetreding tot de paspoortvrije Schengenzone met verbaasde ogen naar ons. Lees meer »

“Een gehandicapt kind is hier niets waard”

oktober 2010

Trouw 23 september 2010

166 Bulgaarse kinderen sterven nodeloos in Bulgaarse tehuizen voor verstandelijke gehandicapten, meldde het Bulgaars Helsinki Comité deze week. Het Bulgaars Openbaar Ministerie heeft aangegeven de verantwoordelijken te willen straffen. Het Comité wil dat ook de verantwoordelijke ministers worden aangepakt. En dat er wat gedaan wordt aan het onderliggende probleem: de mentaliteit van de Bulgaren. Lees meer »

De jeugd van…Arthur Japin

oktober 2010

‘Ik overleefde door te fantaseren’

Arthur Japin werd op school getreiterd. Thuis mishandelde zijn vader zijn moeder. Jeugdzorg bleef op een afstand. “Als we de kinderbescherming erbij zouden halen, zou hij ons vermoorden.” Lees meer »

Verplichte opvoedingscursussen: alsjeblieft niet!

oktober 2010

september 2010 Mama

Er komen steeds meer cursussen opvoedingsondersteuning. Hopelijk wordt het volgen van zo’n cursus geen verplichting. Lees meer »

Kritiek op Roma-uitzetting door Frankrijk is hypocriet

oktober 2010

23 september 2010 Trouw

Brussel laakt hun uitzetting, maar zegt niet hoe het dan wel moet met de Roma. De EU kan leren van de vaak onorthodoxe oplossingen die Oost-Europa aandraagt. Meer…